Tippek a gyógyuláshoz az orrplasztika gipszlevétel utáni idejére

Egy orrplasztika az egyik legbonyolultabb plasztikai beavatkozás, ami nagy odafigyelést és elővigyázatosságot igényel mind az orvos, mind a páciens részéről. Kiemelt fontosságú, hogy a műtétet követően, különösen a gipszlevételt követő időszakban minden orvosi javaslatot, előírást betartson. De mire is számíthat az orrplasztikát követő gipszlevétel után? Erre ebben a posztban adunk választ!

orrplasztika

A gipszlevételről általában

Orrplasztikai műtétek után gipszre azért van szükség, hogy a kialakított új orr, elsősorban az orrcsont miatt, megfelelően rögzüljön. Általánosságban elmondható, hogy legtöbbször másfél-két hétig marad fent a gipsz, mivel az orrcsont elég gyorsan gyógyul. Ugyanakkor nem minden orrplasztika után van szükség gipszre, egyénenként változik, hogy mit hogyan kell módosítani.

Közvetlenül az orrplasztika után az arca duzzadt lesz, valószínűleg ki is pirosodik több ponton. Ha egyszerűen akarunk fogalmazni, egy ilyen műtét után egy kis ideig úgy fog kinézni, mint egy boxoló meccs után. Ahhoz, hogy ezek a duzzanatok és egyéb kísérő kellemetlenségek maradéktalanul megszűnjenek, szükség lesz némi önfegyelemre és odafigyelésre.

1. Legyenek rendben az elvárásai!

A legtöbben úgy állnak hozzá az orrplasztikához, hogy biztosan fájdalmas lesz a műtét után. Valójában azonban az a helyzet, hogy nem is a fájdalom, inkább a duzzanatok és azok következményei okoznak kellemetlenséget. A műtétet követő pár napban nehezen veszi majd a levegőt, nyomást érezhet a fülében, és az arca is puffadt lehet. Az első héten a légzés könnyítése és a duzzanatok csökkenésének elősegítése miatt javasolni szoktuk azt, hogy felemelt fejjel aludjon. A gipsz levétele után minden könnyebb lesz egyébként.

2. Szánjon időt a felépülésre!

Nem szabad egyből visszaugrani a munkába, függetlenül attól, hogy az most éppen szellemi vagy fizikai jellegű. Minimum egy hét, de inkább két hét szabadság vagy táppénz az, amire szüksége van egy jelentősebb orrplasztika után. Ezt az időt elsősorban pihenéssel kellene tölteni, illetve így lesz ideje összeszedni magát és felkészülni, hogy újra a dolgok közepébe vethesse magát. Ami az orrplasztika és a gipszlevétel utáni külső megjelenést illeti, a második hét elejére már duzzanatok jobbára lelohadnak, a pirosodást pedig már egy kis sminkkel el lehet takarni.

3. Védje és kímélje az orrát!

Kiemelten fontos, hogy a frissen operált orrot ne érje semmilyen erős hatás, sem kívülről, sem belülről. Ez azt jelenti, hogy többek között az orrfújás egy jó ideig – 2-3 hétig minimum – kerülendő, ha úgy érzi tele az orra, akkor itassa fel a szivárgó váladékot az orrnyílásnál, ne erőltesse a kifújást! Mivel a műtéti hegek jó része belül lesz, ezért mindenképpen kímélni kell! A másik nagyon fontos dolog, hogy ne kockáztasson; kerüljön minden olyan tevékenységet, ami sérüléssel járhat! Ugyanez vonatkozik a tömegre: nem biztos, hogy a frissen operált orrával kell partyzni és táncolni! Az első bő egy hónapban minden ilyen tevékenység kerülendő. Az első hetekben szemüveg használata sem javasolt!

orrplasztika gipszlevétel után

4. Menjen el minden kontroll vizsgálatra!

Nem véletlenül vannak a kontroll vizsgálatok! Minden egyes vizsgálatra menjen el, hogy időben kiszűrhetőek legyenek az esetleges komplikációk, és hogy orvosa felmérhesse, hogy áll a gyógyulási folyamat. Ha két kontrollvizsgálat között olyan problémát észlel, ami nyugtalanítja, konzultáljon orvosával, hogy minden a megfelelő időben kezelve legyen.

5. Vigyázzon magára!

Az orrplasztikát követően a gipszlevétel utáni hetek nem lesznek a legkönnyebbek. De a hosszan tartó eredmény miatt mindenképpen megéri. A fentieken túl különösen fontos, hogy odafigyeljen arra, hogy fertőzések ne érjék, tehát kerülje a kockázatos helyeket és tevékenységeket. Akár egy megfázás az orrplasztika után rendkívül kellemetlen lehet, és visszavetheti az általános gyógyulást is!