Mellnagyobbító műtét után – milyen teendők vannak, és mire kell számítani?

A mellnagyobbító műtét sikere nagyba függ attól, hogy a páciensek mennyire követik és tartják be a műtét utáni előírásokat. A tökéletes eredmény és a minél gyorsabb felépülést nagyban függ attól, hogy testben és lélekben mennyire készült fel a páciens a beavatkozásra. Érdemes olyan környezetet teremteni, ami nyugodt és fizikai stressztől mentes.

A mellnagyobbító műtét sem különb más műtétektől, ugyanolyan odafigyelés szükség, mint bármelyik műtét után. De hogyan készülhet fel kellőképpen a gyógyulásra? Milyen mellékhatások fellépésénél forduljunk orvoshoz? A Mellplasztika Centrum online magazin leírása alapján ebben a cikkben összeszedtük, mire kell odafigyelnünk a műtét utáni hetekben, hónapokban, hogy Önnek ne kelljen azon aggódni, hogy mit csinálsz rosszul!

Mik a teendők rögtön a mellnagyobbító műtét után?

A mellnagyobbító műtét után az első pár órában és napban a legfontosabb, hogy minél kevesebb mozgást végezzen és a lehető legtöbb időt töltse háton fekve, pihenéssel. Annak érdekében, hogy minden rendben legyen a műtétet általánosan egy 24 órás megfigyelési periódus követi. Ekkor az orvosok és a nővérek figyelemmel kísérik az altatásból való felébredést, az életfunkciók, vérnyomás stabilizálódását. A bennfekvés a legtöbb esetben kötelező, általában egy éjszaka erejéig. Ilyenkor az orvos által felírt erős fájdalomcsillapítókra van szükség. Ezután a páciens a saját lábán hagyhatja el a kórházat. Otthon érdemes körbevenni magunkat valakivel, aki a következő két hétben mindenben tud segíteni, hiszen ez a lábadozás legintenzívebb periódusa.

Mire számíthat a mellnagyobbító műtűtét után és a gyógyulási időszakban?

A mellnagyobbító műtét után és a gyógyulási időszakban számítani kell rá, hogy főleg az első pár hétben fájdalommal jár a gyógyulás. Az első hónapban a mellek ilyenkor duzzadtak és feszítenek, ami viszont idővel elmúlik. A túlzott duzzanat fájdalommal jár, amire az orvos jégzselé használatát fogja javasolni. Ezt inkább többször egy nap, de kevés ideig. A krémet nagyjából 10-15 percig kell masszírozni az érintett felületen. Így nem teszünk kárt a hideggel a szöveteknek, viszont a gyulladásos folyamatot lassítjuk. A sebet, ahol a sebész a bemetszéseket ejtette, szárazon kell tartani. Nagyon kell rá figyelni, zuhanyzáskor, hogy ne érje víz. Éppen ezért használjuk szivacsot mosakodáskor és kerüljük a közvetlen zuhanyt.

Mellplasztika Centrum online magazin

Sok pihenésre van ilyenkor szüksége a szervezetnek, hogy megfelelő tokképződés beinduljon. Ilyenkor az implantátumot elkezdi körbe venni egy vékony hártya, ami kötőszöveti rostokból áll. Ez egy természetes folyamat, ami sok időt vesz igénybe. Fontos, hogy a tokképződési folyamat beindulásakor biztosítsuk a megfelelő körülményeket. Érdemes odafigyelni a helyes táplálkozásra, kerüljük a cukros, zsíros ételeket. Fogyasszunk sok folyadékot, legalább három litert, hogy a vér megfelelően híg legyen, ezáltal elősegítve a gyógyulási folyamatot. A dohányzás mellőzése is fontos, mind a műtét előtti pár napban, mind a műtétet követő hónapokban. Sajnos a dohányzás erősen hátráltatja a heg kialakulását és a tokképződést, ezért érdemes teljesen lemondani róla erre az időre.

A sebész kompressziós melltartó használatát írja fel a gyógyulási időszakra. Ezt a varratszedés után, kell hordani hagyományos melltartó helyett. Ez egy gyógyászati segédeszköz, ami biztosítja a megfelelő vérkeringést, hogy a tokképződés megfelelő ütemben játszódjon le. További funkciója, hogy az implantátumokat a megfelelő helyen tartja, hogy azok elnyerjék végleges formájukat. A melltartón elől van a cipzár, így kényelmesen lehet le-és felvenni, továbbá nincsen rajta varrás vagy kapcsok, amelyek kárt tehetnének az ilyenkor nagyon érzékeny mellekben.

Az első hónapban kerülni kell a magas fizikai aktivitást. A varratszedésig nagyon óvatosnak kell lenni, még a karok váll fölé emelése is tilos. Ne sportoljon, illetve egy hónap után is csak fokozottan kezdjen el újra intenzíven mozogni. Háton aludjon, hiszen hason vagy oldalt fekve fájdalmas lehet, nem is beszélve arról, hogy az implantátumok elhelyezkedésének sem tesz jót.

Varratszedés

Varratszedésen a műtétet követő két hét után kell megjelenni. Ilyenkor a sebész eltávolítja a varratokat és a mellek állapotát is felméri. A varratszedés nem fájdalmas, és fél óránál nem vesz többet igénybe.

Konzultációk

A gyógyulás során gyakran kell konzultációra, állapotfelmérésre járni. A műtét utáni első orvosi látogatás a varratszedéssel egybekötött. Ezek után érdemes minden hónapban menni, illetve külön alkalmakkor is, ha valami rendellenességet tapasztalunk.

Esetlegesen felmerülő komplikációk

Ha esetleg valamilyen komplikáció merül fel, minél előbb értesítse az orvosát! Kialakulhat tokzsugorodás, amikor a tokképződés rendellenesen játszódik le. A tok megvastagodik, és nyomja az implantátumot és a körülötte lévő szöveteket. Ha egy hónap után is fokozott duzzadást és fájdalmat tapasztal melleiben, érdemes bejelentkezni egy konzultációra. Dupla kontúr is előfordulhat, mikor az implantátum alsó íve nem esik egybe a mell természetes vonalával. Ha ilyet tapasztalunk, nem kell azonnal megijedni, általában idővel az implantátum elhelyezkedik, és a probléma magától megszűnik. Ha valamelyik komplikáció nem múlik, az orvos új, korrekciós műtétet javasolhat.