Fogbeültetés csonthiány esetén? Lehetséges!

A saját fogak elvesztése esetén a leginkább korszerű megoldásnak a fogbeültetés bizonyul. A stabil és kényelmesen viselhető implantátumok az állkapocscsontba kerülnek behelyezésre, és akár teljes fogpótlás is nyugodhat ilyen alapokon. A fogbeültetés akár élethosszig szolgálhatja a teljes fogsor, a kifogástalan rágás és az esztétikum megvalósulását. De mi a helyzet akkor, ha nem áll rendelkezésre elegendő csont a műgyökér rögzüléséhez? Le kell mondani az implantátum kínálta előnyökről? Hogyan zajlik a fogbeültetés csontpótlással? Miért fontos, hogy odafigyeljünk az elvesztett fogak pótlására? Cikkünkben ilyen kérdéseknek járunk utána.

fogbeültetés

Fontos a mihamarabbi fogpótlás!

A modern orvostudomány minden erejével azon van, hogy a saját fogak megőrizhetőek legyenek. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a gyökérkezelés vagy a fogtömés már nem segítenek. Ilyenkor a húzás után célszerű mihamarabb gondoskodni a fogpótlásról. Ha ez nem történik meg, akkor a terhelés hiányában az íny alatti csontállomány csökken. A csontsorvadás hatással lehet a későbbi implantátum beültetésének gördülékenységére is.

Nem csupán ezért javasolt a fogpótlást előtérbe helyezni. A hiányzó fogak esztétikai és vele együtt magabiztossági problémákat okoznak. A már meglévő fogak bedőlhetnek a foghiány miatt kialakult résbe, így tulajdonképpen a teljes fogsor rendezettségére hatással lehet egyetlen fog elvesztése. Felborul a rágás egyensúlya is, ugyanis automatikusan azon az oldalon kezdünk el rágni, ahol nincs foghiány.

 

A fogbeültetés csonthiány esetén is megoldható!

Ma már akár jelentős csonthiány esetén is lehetséges a fogászati implantátum beültetése. Bizonyos mértékű csontrész eltűnése természetes, de ha időben nem gondoskodunk a fogpótlásról, akkor ez nagyobb területet fog érinteni. Jó hír viszont, hogy napjainkban többféle technika is rendelkezésre áll annak érdekében, hogy a fogbeültetés megvalósítható legyen bárki számára.

 

Fogbeültetés csontpótlással- saját vagy állati eredetű csontforgács is szóba kerülhet!

A saját fog eltávolítását követően általában az arc és az ajkak felőli részen szívódik fel a csont. Amennyiben ettől függetlenül az implantátum beültetéséhez elegendő csontállomány áll rendelkezésre, akkor az implantátummal együtt elvégezhető a csontpótlás. Ehhez saját csontforgácsot, vagy akár állati eredetű steril csontgranulátumot is lehet alkalmazni.

Amennyiben felső őrlőfogak helyére szeretnénk implantátumot helyezni, akkor számolni kell azzal, hogy anatómiai adottságok miatt a fogmeder csontmennyiségét is szükséges lehet pótolni. Ilyenkor egyéni adottságoktól függően az arc felé is pótlásra szorul a csontállomány, valamint az implantátum rögzülését szolgáló fogmederben szintén.

Előfordulhat, hogy a kiterjedt csonthiánnyal találja magát szembe a szakember. Ez rendszerint akkor alakul ki, ha már régóta kivehető fogpótlás szolgálta viselőjét, vagy egyszerűen nem történt meg a szükséges fogpótlás. Ilyenkor a fogbeültetés csontpótlással történik. Ez utóbbihoz felhasználható a saját csont, a korábbiakban már említett állati eredetű csontgranulátum. Vannak olyan steril és szervesanyag-mentes donorcsontok is, melyek alkalmasak a csontpótlásra. Ilyenkor az implantátum rögzítése csak a gyógyulási időt követően indulhat el.

Hogyan zajlik a fogbeültetés?

A fogászati implantátum beültetésére több ülésben kerül sor. Főleg így van az akkor, ha a fogbeültetés csontpótlással kerül kombinálásra. Alapesetben a szükséges felvételek elkészítése után kezelési tervet állít össze a szakember. A beavatkozás során a nyálkahártyán át jut a szájsebész az érintett területhez, ahol csontfészket alakít ki az implantátum gyökerének számára.

fogbeültetés csontpótlással

A fájdalommentes, helyi érzéstelenítésben végzett eljárás körülbelül egy órát vesz igénybe. Amennyiben csontpótlásra is szükség van, akkor hosszadalmasabb lehet ez. A csontpótlással együtt végzett fogbeültetés után egy úgynevezett zárócsavar kerül a műgyökérre, és a szakember zárja a sebszéleket. A speciális anyagból és felületi kialakítással rendelkező műgyökérnek körülbelül 3-6 hónapra van szüksége a rögzüléshez, a felépítményt, vagyis a tényleges műfogat ezt követően lehet rögzíteni azon.

Alapvetően elmondható tehát, hogy a fogbeültetés csontpótlással ma már rutin eljárásnak számít, és lehetővé teszi, hogy egyetlen fogat, vagy akár egy teljes fogsort implantátum segítségével rögzítsen a szakember.